Akik előző cikkünket olvasták a pályakezdő önéletrajz összeállításáról, azoknak már nem újdonság, hogy nagyon fontos az adott álláshoz szükséges tulajdonságaink kidomborítása. Ha magadban letisztáztad, milyen képességekkel rendelkezel, ami téged sikeres pályázóvá tehet, akkor indulhat az első szakmai életrajzod megírása!

  1. Tervezd meg a struktúrát!

Vannak olyan alapinformációk, amiket egy önéletrajznak mindenképpen tartalmaznia kell. Egy képességalapú önéletrajznál sincs ez másképp, így érdemes ezekkel indítani:

  • Fejléc: tartalmaznia kell a teljes nevedet, a lakó- vagy tartózkodási helyed, a telefonszámod és e-mail címed. Esetleg belekerülhet a születési időd, de semmiképpen ne írj bele olyan adatokat, mint például a vallásod, házassági/párkapcsolati státuszod vagy egyéb magánéleti információt, hiszen ezek egyrészt nem hatnak professzionálisan, másrészt akár diszkriminációra is okot adhatnak. Ha viszont rendelkezel saját weboldallal, ahol a munkáidat lehet megtekinteni, vagy az egyre népszerűbb LinkedIn szakmai közösségi profillal, akkor azokat ide be tudod illeszteni.
  • Fotó: általában a fejléc mellé kerül a CV tetejére. Legyen professzionális kép, ne az utolsó nyaralásodról kivágott fotó. Nem kell igazolványkép, de igyekezz rajta visszafogott, elegáns öltözéket viselni. Ne ess kétségbe, ha nincs műtermi fényképed, a mai mobiltelefonokkal könnyen elkészítheted az otthonodban is a megfelelő portréképet. Semmiképpen ne küldj be egész alakos fotót!
  • Kifejtés: ebben lehetőséget kapsz arra, hogy kitűnj a többi pályázó közül! Fejezd ki benne szakmai céljaidat, és azt, hogy miért te lennél a megfelelő jelölt a pozícióra. Fogalmazz röviden, határozottan, például:

„Lelkes pályakezdő vagyok fodrász végzettséggel, aki egy izgalmas és trendkövető helyen keresi szakmai gyakorlati helyét. Vendégközpontú gondolkodásommal és az új hajápolási technikák iránti nyitottságommal szeretnék hozzájárulni a cégük sikeréhez.”

Ebben nem csak kidomborítod képességeidet, de kifejezed azt is, hogy nyitott vagy a

fejlődésre, és új technikák elsajátítására is.

  • Képességek: ez lesz a legfontosabb része az önéletrajzodnak! Ide más esetben a korábbi munkahelyeidben betöltött pozícióidat sorolnád fel, de pályakezdő esetében inkább fókuszálj azokra a korábbi élethelyzetekre, ahol tapasztalatokat gyűjtöttél. Kerüljenek ide mindenképpen a szakmai gyakorlati helye(i)d, a szakmai/tanulmányi versenyek, amiken részt vettél, a tanulmányi utak, amiken jártál, a projektek, amikben dolgoztál. Hiszed vagy sem, egy 18 éves pályakezdő is fel tud mutatni több olyan tapasztalatot, amit egy önéletrajzba érdemes beleírni. Például:

„2019 június: nyári gyakorlatomat a Pomádé Fodrászszalonban töltöttem. Itt tanultam meg milyen fontos a vendégekkel való jó kommunikáció, kezdve attól, hogy belépve a szalonba kellemesen fogadjuk őket.” -Ügyfélkezelési és kommunikációs tapasztalatokat szereztél.

Ha dolgoztál önkéntesként valahol, mindenképpen említsd meg, hiszen ez azt árulja el rólad, hogy elhivatott vagy a munkád és a fejlődés iránt, akár a szabadidőd feláldozása érdekében is:

„2018 nyarán a debreceni virágkarneváli rendezvényeken készítettünk hajfonásokat az érdeklődő gyerekeknek” – Hogyan említheted ezt az önéletrajzodban? Új technikák és gyakorlati lehetőségek keresése a folyamatos szakmai fejlődésed érdekében!

Akkor se ess pánikba, ha úgy gondolod, az eddigi (munka) tapasztalataid nem esnek egybe a szakmáddal, hiszen sosem tudhatod, hogy mi kelti fel a cégek figyelmét, illetve a minél szélesebb körű tapasztalatok téged is egy színes és nyitott pályázónak mutatnak:

„2019-es karácsonyi vásáron egy gyorsételeket áruló büfében dolgoztam” Miket tanultál náluk: árukészlet nyilvántartása és feltöltése, pénztárgép kezelése, számlák iktatása és egyéb ügyviteli feladatok ellátása.

Nem is gondoltad volna, de biztosan volt több olyan helyzet eddigi tanulmányaid során is, amit érdemes megemlítened: például a külföldi tanulmányi utak, ahol igennyelvi tudásod gyarapítottad, az iskolai projektmunkák, amikben a csapatmunkát és a határidők betartását kellett szem előtt tartani, esetleg a tanulmányi versenyek, ahol egyéni szorgalmadról és kitartásodról tettél tanúbizonyságot. Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Ha már belejöttél az írásba, jöhetnek a tanulmányi adataid: az iskoláid felsorolva (általában a középiskola előtti tanulmányokat nem szoktuk említeni, ha csak nem gondolod, hogy releváns lehet az aktuális pozícióhoz). Írd le, hogy hol, milyen időintervallumban tanultál és az esetleges specializációdat/szakmádat. Ne felejtsd el azt sem említeni, ha OKJ-s bizonyítvánnyal, nyelvvizsgával, vagy bármi más kvalifikációval rendelkezel!

Végül pedig, lehetőséged van megemlíteni, ha érdekes hobbival rendelkezel, esetleg versenyszerűen sportolsz, zenélsz, vagy olyan szabadidős tevékenységet végzel, amivel szívesen eldicsekedsz.

Reméljük segítettünk összeállítani életed első szakmai önéletrajzát! A Debreceni Szakképzési Centrumban célunk az, hogy segítsük a szakképzésben végzett diákok álláskeresését. Segítünk és szurkolunk nektek, hogy elinduljatok a karrierépítés kihívásokkal teli útjain!