1.rész: Önéletrajzod elkészítése

Ha már befejezted tanulmányaidat és zsebedben egy piacképes szakma, ideje elindulnod a karrierépítés izgalmas világában! Az álláskeresés első lépcsője a saját CV-d, azaz szakmai önéletrajzod elkészítése, és sokan már ennél az első lépcsőnél elakadnak. Gyakran halljuk azt frissen végzett diákoktól, hogy nem tudják, mit írjanak az önéletrajzukba, hiszen még nem dolgoztak sehol. Tudjuk, hogy nem egyszerű tapasztalat nélkül belépni a munkaerőpiacra, ezért szeretnénk Nektek segíteni egy-két hasznos tippel, amivel növelhetitek esélyeiteket a többi pályázóval szemben!

Mielőtt azonban bevezetünk Titeket az első CV-tek elkészítésének rejtelmeibe, kicsit nézzük meg, hogy milyen önéletrajztípusok vannak. A kronológiai vagy időrendi CV a pályázó munkatapasztalatait sorolja fel fordított időrendi sorrendben, tehát előrevéve a jelenlegi vagy legutóbbi munkahelyét és onnan haladva visszafelé a szakmai pályafutásán. Ebben a munkahelyek megnevezései mellett a betöltött pozíciók, az ott elért sikerek vagy szakmai elismerések szerepelnek. Ez a leggyakrabban használt önéletrajzi forma, azonban csak azoknál működik, akiknek már voltak korábbi munkatapasztalatai.

Egy pályakezdő munkavállalóként azonban Nektek inkább az önéletrajzok második csoportját ajánljuk: a képesség-alapú önéletrajzot. Ez a típus arra fókuszál, hogy milyen kihívások elé voltatok állítva eddigi életetek/tanulmányaitok során, és azokból milyen tapasztalattal és elsajátított készségekkel gazdagodtatok. A munkáltatók egyébként kifejezetten jobban szeretik az olyan pályázókat, akik képességbeli fejlődésben határozzák meg szakmai életük mérföldköveit, mint inkább a betöltött pozíciókban. Ebből kiindulva ne essetek kétségbe, ha nem tudtok felmutatni egy hosszú listát a korábbi munkahelyeitekről, egy pályakezdőnél sokkal fontosabb szempont az, hogy bemutassa a folyamatos tanulásra és fejlődésre való nyitottságát!

Amikor megpályázol egy állást, fontos, hogy magabiztosság sugározzon rólad! Ez azonban nem összetévesztendő a beképzeltséggel. Tudd azt, hogy az adott állásra milyen tulajdonságaidat kell kidomborítanod, hiszen más elvárásoknak kell megfelelni egy logisztikus vagy egy pék pozícióban. Mindkét szakma igényel némi kreativitást, ám a logisztikában fontos, hogy gyorsan tudd megoldani a felmerülő problémákat, a péknek viszont jobban kell tűrnie a monotonitást vagy az álló munkát.

Tehát, ha receptet kellene adnunk egy jó pályakezdő életrajz megírásához, akkor az a következő lenne: gondold át, milyen tulajdonságok fontosak az adott pozíció betöltéséhez, domborítsd ki azokat, amelyeket ezekből magadénak is tudsz mondani, és írd le, hogyan sajátítottad el vagy milyen helyzetben hogyan használtad. Legyél őszinte, füllenteni nem ér!

Bevezetésképpen mára ennyit a pályakezdő önéletrajzokról, cikkünk második részében megtudhatjátok, ha megvannak a gondolataitok, hogyan is vessétek azokat papírra és készüljön el életek első szakmai CV-je. Kövessétek a honlapunk, hamarosan jelentkezünk!